Nieuws

Nieuws


kerstdiner, 11 anti-stress tips !!

2023-12-18

Help, het kerstdiner is bij mij!: Anti-stress tips voor de feestdagen

Voordat je het wist beloofde je om dit jaar het kerstdiner te organiseren. De tafel zal vol zitten met vrienden en familie. Heel gezellig, maar toch heb je nu al vlekken in de nek staan. Er kan immers heel wat misgaan in de keuken… Om te voorkomen dat je tijdens de kerst gevloerd onder de boom ligt, verzamelden wij bij drie experts de beste tips.

 

DE CHEFKOK

Chefkok Maartje Stuive begon haar kookschool Keizer Culinair jaren geleden vanuit het idee dat ze graag mensen wilde samenbrengen aan tafel.

’Ga niets maken wat je nog nooit gekookt hebt.’

  • „Het eten is een middel van verbinding, maar de essentie is dat je met elkaar mooie gesprekken hebt. Dat iedereen het fijn heeft bij jou is dus belangrijker dan de maaltijd zelf.”
  • „Maak het niet te ingewikkeld. Ga niets maken wat je nog nooit gekookt hebt of wat op de dag zelf veel stress geeft. Kies bijvoorbeeld voor gerechten die lekkerder worden als ze een dagje staan, zoals een wildstoof. De soep, de saus en de marinades maak je twee tot drie dagen van tevoren. En houd je niet zo van koken, kies dan voor andere paden, zoals gourmetten.”
  • „Ik ben er een voorstander van om niet álles zelf te doen. Dus ik haal een toptaartje van mijn favoriete banketbakker als dessert en lekkere kaasjes van de kaasboer.”
  • „Betrek de gasten in de voorbereiding. Zo zorgde mijn vader bijvoorbeeld altijd voor de wijn en mijn neefje maakt steevast de menukaarten. Of vraag of iemand tussen de gangen door zorgt dat de afwasmachine draait.”
  • „Geef iedereen bij binnenkomst een klein glaasje met een amuse, dat zorgt dat ze zich meteen thuis voelen. Kies bijvoorbeeld een klein vishapje – en dat mag ook best kant-en-klaar van de traiteur komen.”
  • „Bouw flexibiliteit in, zodat je altijd nog wat kan schuiven en delen. Als ik een kaasplankje samenstel dan kies ik bij de kaasboer een paar mooie kazen uit, maar haal ik ook een camembert van de supermarkt voor als er ineens een extra bord op tafel moet.”
 

’Vergeet niet om een persoonlijk tintje toe te voegen.’

  • „Begin vroeg met het klaarmaken van de tafel. Zet feestelijke muziek op en geniet van het moment. Het is een tijd van samenzijn, vreugde en heerlijk eten. Laat je tafel de stralende ster zijn van dit feestelijke seizoen!”
  • „Het maakt helemaal niet uit dat je niet genoeg servies hebt om iedereen dezelfde borden en glazen te geven, allemaal verschillende kan ook leuk zijn. Gebruik dan wel op de borden dezelfde kleur servetten.”
  • „Het gebruik van natuurlijke materialen, zoals hout, dennenappels, takken, gedroogde sinaasappelschijfjes droogbloemen is dit jaar erg populair. Dit geeft een rustieke en organische uitstraling.”
  • „Voeg in verschillende houders of kandelaars wat kaarsjes toe. Of in vaasjes wat twinkelende lichtjes op batterijen.”
  • „Servetten vormen de finishing touch. Vouw ze op een unieke en elegante manier of gebruik speciale servetringen om ze vast te zetten. Je kunt servetten ook zelf maken door ze uit een stuk katoen te knippen en leuk te knopen.
  • „Vergeet niet om een persoonlijk tintje toe te voegen, bijvoorbeeld door zelfgemaakte naamkaartjes of kleine cadeautjes op de borden te leggen. Dit kleine gebaar zal uw gasten zeker imponeren.”
 
  • „De avond is wat mij betreft geslaagd als er mooie gesprekken zijn geweest, iedereen zich thuis heeft gevoeld en ik zelf ook nog heb kunnen genieten. Dat lukt alleen met een goede voorbereiding. Zorg daarom dat alles strak georganiseerd is en weinig aan het toeval overgelaten wordt. Vraag bijvoorbeeld vooraf wat iedereen wel en niet mag eten, zodat je op de avond zelf niet voor verrassingen komt te staan.”
  • „Regel dat de tafel en het huis er uitnodigend uitzien en spreek een vaste tijd af waarop de gasten kunnen komen. Het is fijner als iedereen een beetje tegelijkertijd in huis is.”
  • „Maak een tafelschikking en zorg dat het gezelschap lekker gemengd zit, dus niet per se de stellen bij elkaar. Dat is veel beter voor de gesprekken. Voor kinderen kunt u eventueel een speciaal hoekje of zelfs een aparte tafel maken. Dan kunnen de volwassenen ook langer natafelen.”
  • „Als je zelf niet voldoende wijnkennis hebt, vraag dan bij de slijterij welke wijn goed past bij de verschillende gerechten. Als gastvrouw bepaal je overigens het tempo waarin er wijn geschonken wordt.”
  • „Als het lukt, laat dan anderen tussendoor opruimen. Zelf heb je waarschijnlijk andere dingen te doen tussen de gangen door. Na het eten zelf rustig koffie kunnen drinken is veel leuker en dat gaat niet als je tot je ellebogen in de afwas staat.”
kerstdiner, 11 anti-stress tips !!
Deel dit bericht

Dé specialist in het rekruteren van Terminal personeel

Schrijf je in voor onze job alert en ontvang een baan die bij jouw past!