Vooral voor functies in de zorg en techniek worden kandidaten op mbo-niveau gezocht, blijkt uit de analyse. De grote vraag naar mbo’ers is niet iets van de laatste tijd, zegt Sharita Boon, directeur van Intermediair en Nationale Vacaturebank. ,,Er is al jaren een schrijnend tekort aan personeel in praktische beroepen. Met name in de techniek en productie is de vraag hoog: in alleen al deze twee branches zijn er bij ons al bijna 20.000 openstaande vacatures. Dat lost zich de komende jaren niet zomaar op.”
Op functieniveau blijkt de vraag naar monteurs veruit het grootst: op de website van Nationale Vacaturebank staan momenteel ruim 5600 vacatures voor monteur open. Daarnaast zijn administratief medewerkers, verzorgenden en werkvoorbereiders erg gewild. Ook voor deze functies worden duizenden mensen gevraagd.
Veel kansen voor omscholers
Wat de zoektocht voor bedrijven daarbij nog lastiger maakt, is dat veel van deze functies verschillende specialisaties kennen. ,,Denk daarbij bijvoorbeeld aan monteurs. Een cv-monteur is niet hetzelfde als een elektro-, installatie- of een servicemonteur.”
Voor werkzoekenden die zich willen omscholen liggen in de huidige arbeidsmarkt veel kansen, zegt Boon. ,,Steeds meer werkgevers bieden gratis omscholingstrajecten aan, inclusief een volwaardig salaris. Hierdoor kun je soms al binnen drie maanden aan de slag als bijvoorbeeld installatiemonteur.”
Lees ook: In deze sectoren kun je je (bijna) gratis laten omscholen en meteen aan de slag (premium)
Net iets vaker een vast dienstverband voor hbo’ers
Op Nationale Vacaturebank staan weliswaar meer mbo- dan hbo-vacatures open, ruim 61.000 tegenover 39.601, maar hbo’ers wordt in verhouding wel vaker direct een vast contract aangeboden. Bij 62 procent van de openstaande hbo-vacatures gaat het om een vast dienstverband. Voor vacatures op mbo-niveau is dit net iets meer dan de helft. Boon: ,,Op mbo-niveau gaat het vaker om instapbanen met een tijdelijk contract van bijvoorbeeld een jaar. In praktijk zie je wel vaak dat bij goed functioneren het contract vervolgens wordt omgezet naar een vast dienstverband.”
Boon zou graag zien dat er geen onderscheid wordt gemaakt tussen hbo’ers en mbo’ers bij het aanbieden van een vast contract. ,,Het is niet per se slim. Als werkgever wil je goede kandidaten aantrekken, ongeacht het niveau. Werkgevers denken soms dat het lastiger is om kandidaten te vinden met een hbo- op wo-opleiding, terwijl op elk niveau schaarste is.”
Wanneer je als werkgever filtert op werkervaring sluit je een hele grote groep bij voorbaat uit
Naast een vast contract speelt een goed salaris uiteraard een belangrijke rol bij het kiezen van een baan. ,,Ook andere arbeidsvoorwaarden wegen mee. Denk bijvoorbeeld aan kunnen thuiswerken, de keuze tussen full- of parttime en het indelen van je eigen werkuren.” De balans tussen werk en privé en flexibiliteit is na de coronaperiode steeds belangrijker geworden, stelt Boon. ,,Doordat de vraag naar personeel groter is dan het aanbod is de positie van werkzoekenden sterker geworden. Ze kijken kritischer naar waar ze kunnen werken en wat werkgevers hen te bieden hebben.”
Relevante ervaring is ook buiten het werk om te vinden
Bij 6 op de 10 vacatures op hbo-niveau wordt eerdere ervaring in hetzelfde werkveld als voorwaarde genoemd, meer dan bij de mbo-functies, daar is het 5 op de 10. Bedrijven moeten zich niet blindstaren op ervaring, vindt Boon. ,,Of iemand goed is in zijn werk hangt echt van meer dingen af dan ervaring. Wanneer je als werkgever filtert op werkervaring, sluit je een hele grote groep bij voorbaat uit. Natuurlijk is het waardevol als iemand vlieguren heeft gemaakt en vaardigheden heeft ontwikkeld, maar werkgevers moeten ook verder kijken, naar wie iemand echt is.”
Misschien heeft iemand niet de ervaring binnen een bepaalde branche, maar heeft diegene wel op een andere manier relevante vaardigheden opgedaan. ,,Als je in je jeugd verantwoordelijk was voor bijvoorbeeld je gezin dan vertaalt zich dat door naar ervaring met zorgen. Werkgevers moeten echt verder kijken dan het cv.”